Manama Útikalauz

Hogyan közlekedjünk Manamában

Hogyan közlekedjünk Manamában – taxival

A hivatalos kilométerenkénti díj (2,65 USD) 1000 BD + 0,200 Fils. A valóságban azonban a mérőórák gyakran „eltörtek”, „le vannak takarva”, „elvesztek” vagy „figyelmen kívül hagyják”, ezért előre meg kell állapodnia a viteldíjakról. Legyen óvatos a taxisokkal, akik gyakran túlzott díjakat követelnek.

2008 augusztusában azonban a kormány és a taxiscsoportok új megállapodást írtak alá, és a taxik egyre nagyobb számban használnak mérőórákat. Egy Manamán belüli utazás 3-5 dinárba kerül.

A repülőtér hatósági úton ad utasításokat a taxi díjak meghatározásához. Ha a repülőtéren várakozó taxival utazik, további 2000 BD-t kell fizetnie.

A taxik átlagosan tisztességes szolgáltatást nyújtanak, bár van néhány szélhámos. Mindig használja a fehér, piros tetős vagy londoni stílusú taxit, amikor a repülőtérről utazik. Van olyan törvény is, hogy ha a mérő nincs kihasználva, akkor nincs díj; ragaszkodjon a fegyveréhez, és lépjen kapcsolatba a zsarukkal, és a sofőr azonnal együttműködik az utazás pontos viteldíjával.

Bár a nagy szállodákban és bevásárlóközpontokban általában néhány taxi várakozik kint, nehéz lehet megtalálni egyet. A királyság számos magántulajdonban lévő vállalkozásnak ad otthont, amelyek közül a legismertebbek:

SMS Radio-Meter Taxis Az SMS Radio-Meter Taxis a Királyság legrégebbi és legnépszerűbb rádióméteres taxi társasága, valamint a legmegbízhatóbb. A taxik előre lefoglalhatók, és a nap 24 órájában, az év 365 napján állnak rendelkezésre.

A Bahrain Limo egy nemrégiben alapított Radio Meter Taxi cég Bahreinben, és a Saudi Bahraini Transport Company (SABTCO) testvérvállalata, amely prémium busz- és limuzinszolgáltatást nyújt a Fahad király út felett.

Vannak azonban panaszok a taxisofőrökről, akik túlzottan magas díjat számítanak fel (például 50 BD egy rövid utazásért, amikor valójában 3 BD), bár ezek nem gyakoriak. A minősített taxi szolgáltatások használata általában a legjobb megoldás.

Megközelítés Manamában - busszal

A sziget számos részét nyilvános buszok is kiszolgálják. Bár a buszjegyek szerények, az utazók nehezen tudják megérteni a rendszert, mivel nehézségekbe ütközik a buszok menetrendje és térképe.

Egészen a közelmúltig (2015. februárig) gyakorlatilag lehetetlen volt Bahrein egész területén busszal utazni, és a külföldiek nem voltak hajlandók erre. A népszerű helyszínekre és bevásárlóközpontokhoz alig közlekedtek buszok, és gyakran későn érkeztek. A várakozóhelyek gyakran nem voltak hívogatóak. A buszok alig fedték le az ország 35%-át, és a legtöbben inkább taxit használnak, a munkások pedig néha összeadják a pénzüket, hogy járművet vásároljanak.

Azóta azonban a dolgok fokozatosan javulnak. A helyzet jelentősen javult 2015 februárja óta, amikor az üzemeltetők cserélődtek. A buszok ma már lényegesen tisztábbak, a fogyatékkal élők számára is jobban megközelíthetők, és többek között ingyenes 4G internet-hozzáféréssel is rendelkeznek. A várakozási idők jelentősen javultak, csakúgy, mint a várakozók.

Hogyan közlekedjünk Manamában – autóval

Fontolja meg az autóbérlést, ha sok helyre szeretne ellátogatni. Az árak napi 10 és 20 dinár között mozognak, és tartalmazzák a korlátlan vezetést a szigeten.

Ha busszal érkezik a Lulu központ parkolójába, egyszerűen forduljon le a bejárattól, és sétáljon ki a parkolóból; autókölcsönzők az utca túloldalán található épületcsoportban találhatók. A térkép vagy a GPS erősen ajánlott, mivel az útjelző táblák korlátozottak lehetnek, és nem nehéz átmenni az ország egyik szakaszáról a másikra, annak ellenére, hogy az ország meglehetősen kicsi.

Az utakon általában 50 km/h, míg autópályán 80-100 km/h a sebességkorlátozás. A közlekedési szabályok megsértésének büntetése meglehetősen szigorú, de a korlátozásokat nem mindig tartják be szigorúan.