Panduan Perjalanan Manama

Perkara Yang Perlu Diketahui Tentang Manama

Pelancongan Di Manama

Manama ialah destinasi popular untuk orang Arab dan ekspatriat yang tinggal di negara Arab yang ‘bebas alkohol’. Pelancong, terutamanya warga Saudi dan Saudi, kebanyakannya melawat Bahrain untuk hiburan malam.

Benda untuk dilihat

 • Bab Al Bahrain dari Bahrain. Gerbang Bahrain, terletak di Dataran Kastam Central Manama. Pusat maklumat pelancongan dan kedai kraftangan terletak di aras bawah.
 • Souq Manama (Di belakang bangunan Bab Al Bahrain). Souq ialah rangkaian laluan sempit yang dipenuhi dengan kedai sederhana yang menawarkan apa sahaja daripada cenderahati dan hadiah kepada elektronik. Banyak perniagaan emas dan barang kemas, serta tukang jahit, boleh didapati di souq.
 • Masjid Al-Fateh. Salah satu masjid terbesar di dunia, mampu menampung lebih 7,000 jemaah sekali gus, dan tapak solat terbesar di Bahrain. Ia juga merupakan salah satu tarikan pelancong paling popular di Bahrain. Kubah itu kini merupakan kubah gentian kaca terbesar di dunia, dengan berat lebih 60,000 kg. Perpustakaan Negara yang baru dibuka secara rasmi kepada orang ramai pada tahun 2006, adalah sebahagian daripada Al-Fateh.
 • Al-Fateh Corniche – Persiaran pantai yang indah di pantai timur bandar ini memberikan pemandangan indah bangunan di selatan dan pesawat yang berlepas dari lapangan terbang bersebelahan. Terdapat banyak tarikan pameran yang menarik untuk golongan muda serta bar shisha untuk orang dewasa.
 • Muzium Menyelam Mutiara – Dianggap sebagai salah satu struktur bersejarah Bahrain yang paling penting. Ia penting kerana ia merupakan lokasi rasmi pertama untuk Mahkamah Bahrain. Struktur ini didedikasikan pada 18 Oktober 1937, oleh Late H.H. Sh. Hamad Bin Isa Al-Khalifa, bekas Gabenor Bahrain. Selain daripada tiga Direktorat, bangunan itu pada masa itu menempatkan empat Mahkamah Agung. Kemudian, pada tahun 1984, struktur itu telah diubah menjadi Pusat Warisan Tradisional. Muzium Menyelam Mutiara kini berada di bawah kuasa Direktorat Arkeologi dan Warisan, salah satu daripada Direktorat utama Kementerian Hal Ehwal Kabinet dan Penerangan.
 • Muzium Negara Bahrain, Lebuhraya Al Fateh, warisan semula jadi dan budaya Bahrain
 • Pokok Kehidupan terletak 30 kilometer ke selatan Manama. Pokok sunyi yang terkenal di tengah-tengah padang pasir yang gersang. Para saintis tidak mengetahui bagaimana ia berkembang pesat kerana tidak ada akuifer atau mata air bawah permukaan di bawah kawasan itu. Malah, semua sumber air bawah tanah di sekeliling pokok itu dicemari dengan garam, menunjukkan bahawa pokok itu mungkin mempunyai mutasi yang menjadikannya tahan garam.

Perkara untuk dilakukan

 • Memerhati ikan lumba-lumba – Semasa menaiki bot, anda boleh memerhati ikan lumba-lumba dan manate bermain di laut Teluk yang hangat, serta nelayan tempatan menuju keluar dengan perahu kayu tradisional untuk menangkap tukul tempatan yang sangat berharga, sejenis kerapu . Lawatan menonton ikan lumba-lumba ditawarkan tiga kali setiap hari. Orang dewasa membayar BD6, manakala kanak-kanak di bawah umur 12 tahun membayar BD3.
 • Selam skuba, Bahrain Yacht Club dan resort Al Bandar semuanya berdekatan.
 • Menunggang kuda – The Twin Palms Riding School dan Dilmun Club ialah tempat yang menarik untuk bermula bagi mereka yang berminat dengan arahan menunggang atau godam sekali-sekala.
 • Horse racing. Arabia is well-known for its horses. From October through March, the national racetrack in Al Sakhir features races every Friday. The stadium can accommodate up to 3,000 spectators and admission is free, however visitors should be aware that betting is forbidden.

Belanja

Lebuhraya Shaikh Khalifa bin Salman, Daerah Seef, Membeli-belah Al A’Ali Dalam lingkungan berhawa dinginnya, A’ali Mall mempunyai rupa dan rasa seperti souk terbuka yang tipikal. Siling kaca, butik dengan pintu kayu Arab kuno, dan troli cenderamata semuanya menyumbang kepada suasana. Kedai Designer terkenal boleh didapati di pusat membeli-belah.
Pusat Bandar Bahrain, Lebuhraya Shaikh Khalifa bin Salman, Daerah Seef, Pusat Bandar Bahrain ialah kompleks penggunaan campuran pertama dan terbesar di Bahrain, memberikan pelanggannya runcit, masa lapang dan hiburan yang terbaik pengalaman di bawah satu bumbung.

Pusat Bandar Bahrain telah menyampaikan persekitaran peruncitan bertaraf dunia serta ratusan 'yang pertama' lain ke Kingdom, termasuk tayangan perdana 150 daripada kira-kira 350 jenamanya yang terkenal di seluruh dunia. Tawaran hiburan yang luar biasa di Pusat termasuk suhu dalaman/luaran pertama di rantau ini yang dikawal seluas 15,000 meter persegi Wahooo! Waterpark, kompleks pawagam terbesar di Bahrain Cineco 20, dan Magic Planet, pusat hiburan keluarga untuk kanak-kanak dan golongan muda. Lebih 50 pertubuhan medan selera telah ditubuhkan untuk menyediakan pilihan yang paling popular serta unik dari seluruh dunia untuk alternatif makanan dan minuman.

Bahrain’s Mall. Bahrain Mall terletak di tengah-tengah sektor beli-belah baharu Bahrain. Kedudukan hebat ini mudah diakses dari lebuh raya utama dan dari mana-mana di bandar. Ia mengandungi lebih 120 jenama multinasional dan kedai khusus serta menjangkau 750,000 kaki persegi.

Dana Mall terletak di Lebuhraya Shaikh Khalifa bin Salman. Temui pelbagai butik untuk pakaian anda, gaya hidup yang dimanjakan dan trend yang unik.

Cuti Keluarga

Manama terkenal dengan pilihan taman hiburan yang luar biasa, itulah sebabnya ia sangat popular dengan keluarga. The Lost Paradise of Dilmun ialah taman air terbesar dan paling banyak dikunjungi di dunia. Ia akan mengejutkan tetamu dengan pelbagai jenis kolam dan aktiviti. Bagi kanak-kanak kecil, terdapat kolam kecil dengan tarikan yang menyeronokkan dan mainan kembung, manakala anak-anak muda yang berumur sekolah akan menikmati gelongsor besar sepanjang puluhan meter. Pokok palma dan tumbuh-tumbuhan eksotik lain menghiasi landskap taman air. Taman air tidak kelihatan sibuk walaupun semasa kemuncak musim, kerana saiznya yang luas.

Jika tarikan taman air ini tidak mencukupi, anda boleh melawat taman lain yang serupa, Wahooo! Taman Tema Air. Ini adalah taman air dalaman, oleh itu ia boleh dikunjungi tanpa mengira musim atau cuaca. Terdapat kolam yang indah dengan ombak buatan, serta banyak bandar kanak-kanak dan gelongsor berwarna-warni. Taman air ini dihiasi dengan beberapa struktur reka bentuk yang menarik yang boleh digunakan untuk mengambil gambar yang menakjubkan. Terdapat juga jakuzi khusus untuk anak-anak muda di taman air, yang ditujukan terutamanya untuk keluarga.

Taman Adhari ialah taman hiburan yang paling popular di bandar ini. Terdapat karusel dan tarikan untuk kanak-kanak dari semua peringkat umur. Sesetengah pengunjung sangat teruja untuk memasuki taman pada waktu malam, apabila ia diterangi dengan lampu neon yang mempesonakan. Kanak-kanak akan dapat menunggang karusel yang mengagumkan, kereta kecil dan melintasi kawasan yang luas. Beberapa tarikan di taman ini khusus untuk pencinta sukan lasak.

Ladang Unta Diraja yang berpusat di bandar ini mesti dilihat oleh pencinta alam semula jadi dan haiwan. Ia adalah lokasi yang sesuai untuk percutian keluarga. Anda boleh memelihara, memberi makan dan mengambil gambar unta. Di harta tanah ladang itu, terdapat kebun ara yang indah, di mana seseorang boleh pergi pada bila-bila masa untuk berehat di bawah naungan pokok palma. Di ladang, selalu ada unta kecil yang disukai oleh anak-anak muda.

Santuari Hidupan Liar Al Areen ialah zoo luar biasa di kawasan kejiranan Manama. Di sini, haiwan ditempatkan di dalam kandang yang besar dengan sempadan yang tidak jelas. Pelancong muda kagum dengan burung yang luar biasa di rizab, kura-kura yang comel dan landak. Terdapat kolam yang indah dengan itik di kawasan pemeliharaan. Turut hadir ialah pemangsa berbahaya, seperti dubuk dan singa. Rizab ini mengandungi banyak tempat riadah dengan pokok dan bangku yang luas.

The Challenge Chambers berhak mendapat pertimbangan khusus di kalangan kemudahan perjudian di bandar ini. Ia menyediakan pelbagai jenis pencarian melarikan diri, yang telah menjadi salah satu aktiviti keluarga dan korporat yang paling popular. Pusat ini akan menarik minat remaja untuk melawat. Pelanggan mempunyai akses kepada kedua-dua misi carian klasik dan jenis permainan yang lebih kreatif.

Muzium Menyelam Mutiara adalah antara institusi kebudayaan di Manama yang disyorkan untuk lawatan keluarga. Koleksi muzium ini dikhaskan untuk mutiara. Pelawat ditunjukkan baka yang paling berharga dan luar biasa dan menerangkan bagaimana mutiara diekstrak berabad-abad yang lalu dan bagaimana ia diekstrak hari ini. Tambahan yang menyenangkan untuk lawatan ialah ketersediaan setiap jenis mutiara dan barang kemas.

Iklim di Manama

Manama mempunyai iklim padang pasir.

Manama, seperti seluruh Bahrain, mempunyai keadaan cuaca yang teruk, dengan suhu musim panas mencecah 48 °C (118 °F) dan suhu musim sejuk serendah 7 °C (45 °F), dengan hujan batu jarang berlaku.

Suhu purata musim panas dan musim sejuk antara 17 °C (63 °F) hingga lebih 45 °C (113 °F).

Musim luruh adalah musim yang paling menyenangkan di Bahrain, dengan cahaya matahari yang rendah dan suhu sederhana yang disederhanakan oleh angin sepoi-sepoi.

Manama - Geografi

Penempatan ini terletak di semenanjung kecil di sudut timur laut Bahrain. Topografi terutamanya rata (atau beralun sederhana) dan gersang, kerana ia berada di seluruh Bahrain.

Ekonomi Manama

Ekonomi Bahrain berkisar di Manama. Walaupun kepentingan petroleum telah merosot dalam beberapa tahun kebelakangan ini disebabkan oleh pengurangan rizab dan pengembangan dalam sektor lain, ia kekal sebagai tulang belakang ekonomi. Industri berat (cth., peleburan aluminium, penyelenggaraan kapal), perbankan dan kewangan, dan pelancongan ialah beberapa perniagaan yang telah berkembang baru-baru ini. Sejumlah syarikat global mengendalikan kemudahan dan pejabat di dalam dan sekitar Manama.

Perkhidmatan kewangan adalah sektor utama Manama, dengan lebih 200 institusi kewangan dan bank terletak di CBD dan Kawasan Diplomatik. Manama adalah pusat kewangan untuk kawasan Teluk Parsi serta pusat perbankan Islam. Pusat beli-belah berhampiran Seef juga mempunyai sektor runcit utama, walaupun teras Manama didominasi oleh bengkel kecil dan pekedai.