Panduan Perjalanan Manama

Tradisi & Perayaan Di Manama

Walaupun reputasi Bahrain sebagai sebuah negara yang canggih dan pesat membangun, penduduk terus memerhatikan tradisi yang dihargai oleh nenek moyang mereka. Mereka mematuhi tradisi mereka dengan penuh penghormatan dan penghormatan. Di sini, adalah tipikal untuk menumpukan banyak masa untuk pembangunan moral dan kerohanian, yang tidak dapat dinafikan berasaskan kepercayaan rohani Islam. Orang muda mempamerkan penghormatan yang tinggi kepada orang yang lebih tua. Semua keputusan penting diambil dengan kebenaran generasi muda semata-mata. Penduduk asli tidak boleh mengambil daging babi kerana adat resam agama. Selain itu, minuman beralkohol tertakluk pada sekatan yang ketat. Merokok juga tidak dibenarkan, namun ia tidak dilarang sama sekali.

Pakaian penduduk asli juga sangat berbeza dan tidak biasa. Wanita memakai pakaian yang menutup seluruh badan mereka dari kepala hingga kaki. Pakaian kebangsaan untuk wanita ini dikenali sebagai "Abaya." Tudung besar adalah komponen penting dalam pakaian kebangsaan. Ia dipakai oleh wanita Bahrain untuk menyembunyikan wajah mereka daripada mengintip. Lelaki di Bahrain memakai seluar, blaus dan kot berkaki lebar. Turut lazim di kalangan lelaki tempatan ialah selendang yang menutupi bahagian atas kepala sahaja. Selalunya, lelaki di kawasan itu memakai gaun yang elegan. Selain itu, terdapat variasi musim panas dan musim sejuk bagi ciri pakaian yang serupa.

Adalah perkara biasa bahawa hanya sebahagian daripada peraturan dan peraturan tempatan ini mempengaruhi pelancong. Oleh itu, anda tidak seharusnya mempertimbangkan sebarang sekatan yang ketat semasa memilih pakaian perjalanan anda. Satu-satunya peraturan yang tidak boleh dilupakan ialah mengelak daripada memakai pakaian yang terdedah dan memikat secara seksual di khalayak ramai. Tingkah laku ini sudah pasti akan menimbulkan tindak balas negatif dan mudah disalah tafsir. Perlu diingat bahawa adalah menyalahi undang-undang untuk mengambil minuman beralkohol di tempat awam dan di jalanan bandar, walaupun membeli dan mengambil alkohol tidak menjadi masalah di kedai dan restoran tempatan.

Apabila merancang perjalanan ke tempat keagamaan Bahrain, anda juga harus mengingati butiran berikut. Pelancong hanya boleh memasuki masjid jika mereka berpakaian sesuai. Ini menunjukkan bahawa pakaian anda harus serap mungkin. Sebelum memasuki masjid, anda mesti menanggalkan kasut anda. Apabila memerhati masjid, anda mungkin melihat individu yang datang untuk solat. Pastikan anda melepasi individu ini secara eksklusif dari belakang. Penduduk Bahrain sangat mesra dan baik hati, oleh itu anda tidak boleh menolak jemputan untuk minum teh atau kopi. Pasaran tempatan telah pun mencapai status khazanah negara. Ramai individu orang asli menghabiskan sepanjang hari di pasar ini, berbual dengan rakan, menghirup kopi dan membincangkan peristiwa semasa dengan orang yang lalu-lalang.

Bahrain ialah sebuah negara di mana orang asing sering diperhatikan di jalanan, dan ibu kotanya sering menganjurkan pameran ekonomi dan perindustrian. Selain perayaan jenis lain – muzikal, gastronomi dan olahraga. Oleh itu, ibu negara Bahrain menjemput peserta dari seluruh dunia semasa Festival Muzik Antarabangsa Bahrain pada pertengahan Oktober. Kafe Lilou adalah tempat untuk acara tersebut. Dan memandangkan acara itu diadakan di tempat sebegitu, selain muzik, program kulinari telah dirancang untuk semua hadirin.

Bermula pada bulan Februari, anda boleh menghadiri Pameran Seni Halus Tahunan Bahrain. Pameran itu diadakan di Teater Nasional Bahrain. Acara ini menghimpunkan artis dari seluruh negara untuk mempamerkan kebolehan mereka kepada masyarakat umum. Daripada kaligrafi kepada surealisme, pelbagai gaya dan arah dipamerkan. Pengunjung boleh menantikan pameran, perbincangan, temu ramah dan bengkel induk. Memandangkan festival ini menumpukan pada seni Bahrain, ia adalah peluang yang sangat baik untuk belajar tentang budaya tempatan.

Festival Musim Panas Bahrain merupakan satu lagi acara di Manama yang sangat berbaloi untuk dihadiri. Semasa acara itu, anda boleh mendengar muzik tradisional Bahrain yang dipersembahkan oleh artis tempatan yang terkenal. Jadual hiburan juga termasuk bengkel dan pameran seni, dan festival ini diletakkan sebagai acara mesra keluarga. Tempoh acara adalah sebulan penuh, bermula pada awal Julai dan berakhir pada awal Ogos. Lokasi festival ini adalah institusi kebudayaan seperti Tapak Kubu Bahrain.

Bermula pada awal September adalah acara yang memupuk bakat baru muncul. Ta’a Al Shabab Cipta Peluang untuk Remaja adalah topik artikel ini. Festival ini dihoskan di empat lokasi: Seef Mall Bahrain dan Bahrain Fort di Manama, Durrat Al-Bahrain dan The Pearling Trail di kawasan berhampiran bandar. Kesusasteraan, puisi, seni halus, seni bina, teknologi, dan kemanusiaan semuanya menawarkan banyak pengetahuan yang menarik dan bermanfaat. Selain itu, nikmati pengaturcaraan muzikal dan dramatik. Jadual acara ini sangat luas, jadi anda tidak akan menyesal menghadiri perayaan itu.

Penghujung Februari menyaksikan kemasukan besar-besaran penggemar makanan ke Manama. Pada masa ini, anda boleh mengambil bahagian dalam Festival Makanan Bahrain, yang berlangsung di Hotel Four Seasons di Teluk Bahrain, hotel paling terkenal di Manama. Pastikan anda mencuba kepakaran Bahrain, seperti kurma tumbuk, Balalis (telur dengan mi manis) dan Jalebi (pretzel goreng), untuk mengetahui lebih lanjut tentang budayanya yang pelbagai. Terdapat juga pelbagai jenis hidangan tradisional yang terdapat di sini, tetapi penghormatan diberikan kepada masakan tempatan, sudah tentu. Selain hiburan gastronomi, penonton mungkin mengharapkan muzik dan acara kanak-kanak yang direka khas.

Lewat bulan Oktober, Pesta Laut Manama, acara terbesar seumpamanya di seluruh kerajaan, menggembirakan pengunjung. Acara ini diadakan di Teluk Bahrain dan percuma. Oleh kerana lokasi Manama yang berfaedah di Teluk Parsi, festival ini memperkenalkan pengunjung kepada budaya marin Bahrain yang kaya. Semasa acara itu, tetamu ditunjukkan gambar dan filem, dan mereka juga boleh membeli makanan laut dan pelbagai kraftangan berasaskan makhluk laut di pameran berdekatan. Perayaan ini adalah utopia untuk penyelam dan nelayan, kerana hobi ini lebih popular berbanding sebelum ini pada masa ini.

Pameran Produk Pengguna Bahrain mungkin pameran perdagangan terbesar di negara ini. Ia dihoskan di Pusat Pameran Antarabangsa Bahrain pada penghujung Januari. Beratus-ratus ahli perniagaan sedang mempamerkan barangan mereka kepada orang ramai di ibu negara Bahrain. Forum Perniagaan Teluk Bahrain juga berlaku serentak. Hotel Four Seasons telah dipilih sebagai lokasi. Festival ini menawarkan banyak prospek untuk keusahawanan dan pembentukan perkongsian yang kukuh. Media banyak membuat liputan mengenai acara tersebut.