Panduan Perjalanan Manama

Cara Perjalanan Ke Manama

Di semua pos sempadan dan lapangan terbang, rakyat negara berikut boleh mendapatkan visa 14 hari. Kosnya ialah 25 dinar ($66).

Australia, Austria, Belgium, Brunei, Kanada, Denmark, Finland, Perancis, Jerman, Greece, Iceland, Ireland (3 bulan), Itali, Jepun, Latvia, Liechtenstein, Luxembourg, Monaco, Belanda, New Zealand, Norway, Portugal, Rusia , San Marino, Sepanyol, Sweden, Switzerland, Ukraine, United Kingdom (3 bulan).

Anda juga boleh memohon eVisa terlebih dahulu dalam talian. Walau bagaimanapun, ini hanya tersedia untuk orang dari negara tertentu. Walaupun orang yang layak untuk eVisa masih boleh menerima visa semasa ketibaan, eVisa berkemungkinan akan membantu anda melalui Kastam dengan lebih cepat kerana anda tidak perlu mendapatkan visa di pelabuhan masuk.

Bahrain adalah salah satu daripada beberapa negara Teluk yang mengiktiraf pasport Israel (walaupun visa diperlukan) dan pasport dengan bukti perjalanan ke Israel.

Warganegara negara anggota GCC tidak memerlukan visa dan penduduk negara anggota GCC, tanpa mengira kewarganegaraan, akan diberikan visa tinggal singkat semasa ketibaan.

Cara Pergi ke Manama - Dengan Kapal Terbang

Lapangan Terbang Antarabangsa Bahrain ialah hab utama untuk Gulf Air dan terletak di Muharraq, di sebelah timur Manama. Ia menyediakan sambungan yang kuat di seluruh rantau ini serta ke London. Lapangan terbang ini menampilkan beli-belah bebas cukai yang baik, dan Transhotel yang menawarkan (dengan harga) katil dan pancuran mandian kepada pelancong yang menunggu penerbangan kini sedang dibangunkan semula. Ramai orang di timur Arab Saudi lebih suka terbang keluar dari Bahrain, dan Gulf Air menyediakan perkhidmatan ulang-alik ke Khobar dan Dammam untuk memenuhi permintaan ini; bertanya semasa membuat tempahan anda.

Air Arabia, syarikat penerbangan tambang rendah yang berpangkalan di Emiriah Arab Bersatu, mengendalikan penerbangan harian dari Lapangan Terbang Sharjah, utara Dubai.

Tidak seperti lapangan terbang lain, lapangan terbang ini agak kecil, yang berfaedah kerana berlepas dan ketibaan agak cepat (dan mudah).

Cara Pergi ke Manama - Dengan Bas

Syarikat Pengangkutan Saudi-Bahraini (SABTCO) menyediakan lapan bas setiap hari dari stesen bas Syarikat Pengangkutan Awam Saudi (SAPTCO) di Dammam ke terminal bas berhampiran Pusat Lulu di tengah Manama, melalui Khobar Arab Saudi dan Tambak Raja Fahd.

Perkhidmatan ini menggunakan kenderaan berhawa dingin dengan treler bagasi. Tiket adalah SR60/BD6 dan boleh dibeli lebih awal, namun jika bilik tersedia, mereka akan membenarkan anda masuk tanpa tempahan. Benarkan 2 jam untuk perjalanan, serta sebarang kelewatan lalu lintas pada waktu puncak seperti petang Rabu, kerana menyeberangi Tambak memerlukan dua pemeriksaan pasport dan dua pemeriksaan kastam. Bas mungkin agak lebih laju daripada kereta persendirian semasa masa sesak kerana mereka mungkin menggunakan lorong berbeza di imigresen dan kastam.

Ambil perhatian bahawa, setakat 2011, Bahrain Saudi Transport & Tourism (BASATCO) menawarkan bas yang kelihatan setanding untuk BD4, tetapi hanya empat kali setiap hari.

Cara Pergi ke Manama - Dengan Kereta

Bahrain dan Arab Saudi dihubungkan oleh Tambak Raja Fahd sepanjang 26 kilometer. Kereta sewa biasanya tidak dibenarkan menyeberang, namun teksi BahrainLimo SABTCO, yang memuatkan sehingga empat orang, boleh berbuat demikian dengan harga BD30/SR300. Teksi tidak rasmi, yang mungkin terletak di kedua-dua hujung laluan bas, mungkin menawarkan harga yang agak rendah.