Panduan Perjalanan Manama

Perkara Untuk Dilakukan Di Manama

Apabila ia datang untuk mencirikan pilihan hiburan di Bahrain, perkara pertama yang mesti dinyatakan ialah banyaknya pasaran dan perniagaan yang rancak. Pasaran utama di Manama ialah pasaran Bab Al Bahrain. Ini adalah tempat untuk membeli apa-apa barangan yang boleh dibayangkan, termasuk pakaian, perhiasan unik, kosmetik dan minyak wangi, kraftangan dan cenderamata, serta rempah ratus asli timur yang berbaloi dengan beratnya dalam bentuk emas untuk dimasak di seluruh dunia. Jika barang kemas emas adalah objektif utama anda, anda juga boleh melawat Pasar Souq Emas, manakala Yatama Souq ialah tempat yang sesuai untuk mencari tembikar yang berpatutan dan berkualiti tinggi. Pasar ini mungkin terdapat di bandar Hamad.

Mutiara tidak diragukan lagi merupakan salah satu kenang-kenangan paling popular yang diperoleh pelancong untuk mengingati perjalanan mereka. Secara tetap, Bahrain menganjurkan banyak lelongan di mana anda boleh membeli barangan berhias mutiara yang paling pelik. Sudah tentu, anda mungkin menemui kraf dan barang kemas berasaskan mutiara yang indah di kedai cenderamata mana-mana negara. Bahrain adalah rumah kepada pelbagai pusat runcit moden, dengan Pusat Yateem, Pusat Bandar Bahrain, Dana Mall, Marina Mall, Kompleks Al Mehza dan Isa Town menjadi yang paling menonjol.

Lawatan ke Ladang Unta, yang penghuni utamanya adalah unta, biasanya meninggalkan pengunjung dengan banyak kenangan indah. Lebih daripada empat ratus haiwan tinggal di dalam kandang luar yang luas di ladang ini. Sesiapa sahaja boleh memberi makan unta dan mengambil gambar mereka. Malah pelancong yang sanggup menunggang unta di harta tanah ladang dialu-alukan. Bahrain biasanya dikaitkan oleh peminat sukan dengan perlumbaan kereta yang mendebarkan, kerana ia adalah lokasi litar perlumbaan dunia Litar Antarabangsa Bahrain. Peminat golf akan gembira untuk melawat Club Riffa Golf, yang padang golfnya akan dinikmati walaupun oleh pemain golf yang paling berjaya. Kelab ini mempunyai padang yang unik di mana permainan malam boleh dimainkan.

Bahrain secara konsisten menarik penyelam skuba dan pelancong pantai. Penyelam boleh memerhati kira-kira 30 spesies karang dan 200 spesies ikan semasa lawatan bawah air. Terumbu karang di bahagian utara pulau itu dianggap sebagai lokasi selam skuba yang paling menakjubkan dan popular. Sesetengah penyelam tertarik dengan kapal dan pesawat yang karam, manakala yang lain menyelam dengan sengaja dalam jarak yang jauh untuk mencari mutiara. Pantai tempatan dilengkapi dengan baik untuk pelbagai aktiviti sukan. Akan ada kedai sewa untuk peralatan sukan dan kelab permainan khusus untuk kanak-kanak di setiap daripadanya.

Sebagai hiburan pantai tambahan, syarikat Beach Culture menawarkan sup-boarding, Aqua by Scubalife menawarkan lawatan ke pulau-pulau bersebelahan, dan ski air boleh didapati di Extreme Sportz Beaucraft atau Into The Blue Dive Center untuk mereka yang gemar adrenalin. Aktiviti riadah ini sama-sama digemari oleh penduduk tempatan dan pelancong yang baru tiba di ibu negara Bahrain. Orang ramai memilih pantai di pulau AL Dar untuk berjemur dan berenang di laut yang jernih, tetapi dalam had bandar, hanya Coral Bay Resort Bahrain digunakan untuk aktiviti ini.

Walau bagaimanapun, anda tidak seharusnya menghadkan perjalanan anda kepada bentuk hiburan ini. Mereka yang meminati kuda anggun tidak perlu teragak-agak untuk menggunakan perkhidmatan Pusat Ekuestrian Ghazwan, yang menawarkan peluang untuk menunggang kuda yang cantik. Kelimpahan taman hiburan di bandar ini pasti memuaskan hati semua pelancong muda. Taman Adhari, Land Pirate, dan Kids Kingdom adalah antara yang paling luar biasa. Taman air menyediakan tujuan yang sama. Kemudahan ini boleh didapati di Manama di Lost Paradise of Dilmun Water Park dan “Wahooo!” Dan selepas lawatan ke Dolphin Resort, walaupun pesimis tidak akan tertekan.

Pelayaran menyelam yang ditawarkan oleh Gravity Indoor Skydiving adalah sejenis hiburan yang menarik. Semua orang akan berpuas hati, baik bayi mahupun orang dewasa. Boling, luncur ais dan restoran kecil yang menyajikan makanan yang lazat hanyalah beberapa pilihan hiburan yang tersedia untuk tetamu Funland Center. Penduduk tempatan dan pelawat yang ingin menonton beberapa filem hebat membeli tiket di Cineco20, yang menawarkan pilihan filem yang sangat baik. Mereka yang gemar berenang melawat Kolam Renang Faran.

Pertimbangkan untuk menghadiri kompleks sukan seperti Kelab Al-Najmah dan Kelab Al Hala, jika anda sentiasa mengambil berat tentang penampilan fizikal anda. Mereka yang tidak dapat membayangkan percutian mereka tanpa sukan akan memuja Khalifa Sports City, manakala fanatik bola sepak berkemungkinan akan menyukai Camp Nou Play-Ground. Kelab Desa menyediakan banyak tapak perkhemahan. Bukan sahaja orang dewasa, tetapi juga anak-anak muda yang diberi alasan khusus, pergi dengan ingatan yang menakjubkan di sini. Satu lagi hobi popular ialah bilik melarikan diri. Ia diwakili di Manama oleh pertubuhan seperti The Great Escape Challenge, Challenge Chambers, dan Escape Code.

Muzium Negara Bahrain berdiri selain daripada muzium lain yang berdekatan. Kita tidak sepatutnya mempertimbangkan untuk melawatnya kerana ia adalah salah satu kaedah terbaik untuk mempelajari budaya tempatan. Mereka yang berminat dengan tradisi agama Timur tidak boleh mengabaikan apa yang dipanggil "Muzium Satu Buku" - Beit Al Qur'an. Rumah Khalaf adalah satu lagi lokasi yang membenamkan pelancong dalam suasana zaman dahulu. Penggemar seni biasanya melawat Persatuan Seni Al Hussaini, manakala peminat muzik melawat Rumah Muzik Sout Mohammed Bin Faris. Bait Shaikh Salman dan Bahrain Pearling Trail merupakan satu lagi lokasi hebat untuk menerokai sejarah dan budaya Kerajaan.

Taman-taman yang terletak di ibu negara Bahrain adalah sesuai untuk melarikan diri dari dunia luar. Dan kerana kesempurnaan adalah salah satu ciri yang membezakan penduduk tempatan, anda boleh mengagumi beberapa taman terbaik dunia di sini. Taman-taman Pantai Budaya, Taman Air, Taman Marina, Putera Khalifa Bin Salman dan Taman Andalus harus ditunjukkan dengan jelas. Setiap taman mempunyai rasa yang unik, menjadikannya sukar untuk memilih yang terbaik. Bahrain juga terkenal dengan spa mewahnya. Al Areen Spa, Mommmy Wellness Day Spa, Coral Spa And C Hotel dan Dessange ialah pertubuhan terbaik dalam kategori ini.

Manama ialah tempat percutian yang popular untuk orang Arab dan ekspatriat yang tinggal di negara Arab yang 'bebas alkohol'. Bahrain kebanyakannya dikunjungi oleh pelancong, terutamanya warga Saudi dan warga Arab Saudi, yang datang untuk hiburan malam.

Memerhati Dolphin

Naiki bot untuk melihat ikan lumba-lumba dan manate yang bermain di laut Teluk yang hangat, serta nelayan tempatan memancing di dhow kayu tradisional untuk membeli tukul tempatan yang berharga - sejenis kerapu. Lawatan untuk melihat ikan lumba-lumba ditawarkan tiga kali sehari. Orang dewasa perlu mengambil BD6, manakala kanak-kanak di bawah umur 12 tahun perlu mengambil BD3.

Perlumbaan kuda

Tanah Arab terkenal dengan kudanya. Dari Oktober hingga Mac, perlumbaan diadakan setiap hari Jumaat di padang lumba negara di Al Sakhir. Grandstand boleh menempatkan sehingga 3,000 orang dan kemasukan adalah percuma, namun pengunjung harus sedar bahawa pertaruhan tidak dibenarkan.

Menyelam Mutiara

Mutiara Bahrain juga terkenal. Cuba tangan anda menyelam mutiara untuk melihat sama ada anda boleh membawa pulang salah satu khazanah semula jadi laut ini.

Memerhati burung

Flamingo, bulbul, osprey dan falcon jelaga adalah antara burung asli dan berhijrah yang memanggil Kingdom dan Kepulauan Hawar sebagai rumah. Persiaran bot sejauh 20 kilometer ke Kepulauan sangat disyorkan untuk sesiapa yang berkedut.

Masjidil Haram Al-Fateh

Bayangkan sebuah masjid yang boleh menampung sehingga 7,000 jemaah, menempatkan perpustakaan negara, kelihatan seperti istana kecil, dan mempunyai kubah luar 79 kaki. Iaitu Masjidil Haram Al-Fateh. Bahan import marmar Itali, kaca Austria dan jati India memberikannya rasa benteng berbanding masjid. Pengunjung ke masjid boleh mengikuti lawatan berpandu yang bermula di perpustakaan negara masjid dan berjalan melalui dewan solat, mengagumi ketukangan tempatan yang indah yang boleh didapati di setiap bilik.

Bab Al Bahrain

Bazar Manama, juga dikenali sebagai "souq", ialah rangkaian utama jalan tempat penjual menjual alat, pakaian, kacang dan rempah ratus, hookah, pakaian etnik, herba, wangian dan emas secara tidak rasmi. "Bab" ialah pintu masuk ke Manama Souq, yang telah diubah suai oleh arkitek Sir Charles Belgrave pada tahun 1986. Pintu masuk itu kini mempunyai aspek yang lebih "Islam" dan juga merupakan rumah kepada pentadbiran persekutuan negara.

Qal'at al-Bahrain

Qal'at al-Bahrain, monumen Warisan Dunia UNESCO, dahulunya dikenali sebagai "Qal-at al-Portugal." Ia juga dikenali sebagai Kubu Bahrain, dan ia telah menjadi lokasi banyak penyiasatan dan penggalian arkeologi. Tamadun yang ditemui sebelum ini termasuk Kassites, Yunani, Portugis, dan Parsi. Tapak ini adalah "memberitahu", yang merupakan timbunan tiruan yang terbentuk melalui beribu-ribu tahun pendudukan - kehidupan, kematian, dan pengebumian semuanya menyumbang kepada pembentukan banyak "lapisan." Lokasi pusat ini telah berfungsi sebagai pelabuhan komersial, "tempat berkumpul para Dewa", lokasi untuk kuil Barbar, dan mempunyai petunjuk lain tentang kewujudan awal. Kubu ini tersergam indah dengan kemegahan dan kehadiran fizikalnya, dengan tangga berpusing dan gerbang berukir indah di dalam dindingnya.

Muzium Negara Bahrain

Muzium Negara Bahrain berdiri tegak dan kuat pada waktu malam, menyala; ia adalah monumen moden untuk mereka bentuk dan usaha untuk mengekalkan akar kuno dan amalan budaya negara yang patut diingati. Muzium ini terdiri daripada tiga dewan yang didedikasikan untuk tamadun Dilmun (salah satu yang tertua yang digali dari Qal'at al-Bahrain bersebelahan), sayap sejarah semula jadi (didedikasikan untuk flora dan hidupan liar), dan sayap yang didedikasikan untuk pemeliharaan agama. tulisan dan manuskrip (seperti surat al-Quran, kitab suci dan tanda).

Beit Sheikh Isa

Sebelum ledakan minyak menjadikan Timur Tengah sebagai zon panas, padang pasir mempunyai struktur sosial yang teratur yang terdiri daripada syeikh, keluarga, tetamu dan hamba. Beit Sheikh Isa secara literal adalah "rumah" Sheikh Isa, demonstrasi sempurna tentang kehidupan di Bahrain awal. Selain ukiran kayu yang indah yang diharapkan, pengunjung boleh mengagumi sistem penghawa dingin semula jadi pintar yang dibentuk oleh menara angin dan bidai untuk mengatasi haba.