Manama turistički vodič

Stvari koje treba znati o Manami

Turizam u Manami

Manama je popularna destinacija za Arape i iseljenike koji žive u arapskim zemljama „bez alkohola“. Turisti, posebno Saudijci i građani Saudijske Arabije, posećuju Bahrein uglavnom zbog noćnog života.

Stvari koje treba videti u Manami

 • Bahreinski Bab Al Bahrein. Bahreinska kapija, smeštena na Carinskom trgu u centralnoj Manami. Turistički informativni centar i prodavnica rukotvorina nalaze se u prizemlju.
 • Souk Manama (iza zgrade Bab Al Bahrain). Souk je mreža uskih prolaza ispunjenih skromnim prodavnicama koje nude bilo šta, od suvenira i poklona do elektronike. U pijaci se mogu naći mnogi poslovi sa zlatom i nakitom, kao i krojači.
 • Džamija Al-Fateh. Jedna od najvećih džamija na svetu, sposobna da ugosti više od 7.000 vernika odjednom, i najveće mesto za molitvu u Bahreinu. To je takođe jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Bahreina. Kupola je sada najveća kupola od fiberglasa na svetu, teška preko 60.000 kg. Nova Nacionalna biblioteka, zvanično otvorena za javnost 2006. godine, deo je Al-Fateha.
 • Al-Fateh Corniche – Ovo divno obalno šetalište na istočnoj obali grada pruža lep pogled na zgrade na jugu i letelice koje poleću sa susednog aerodroma. Postoji mnogo uzbudljivih sajamskih atrakcija za mlade, kao i šiša barova za odrasle.
 • Muzej ronjenja za bisere – Smatra se kao jedna od najznačajnijih istorijskih građevina Bahreina. Značajan je jer je to prva zvanična lokacija za Bahreinske sudove. Objekat je 18. oktobra 1937. godine posvetio pokojni H.H. Sh. Hamad Bin Isa Al-Khalifa, bivši guverner Bahreina. Osim tri Uprave, u tadašnjoj zgradi bila su četiri Vrhovna suda. Kasnije, 1984. godine, struktura je pretvorena u Centar za tradicionalnu baštinu. Muzej ronjenja bisera sada je u nadležnosti Uprave za arheologiju i nasleđe, jedne od glavnih direkcija Ministarstva za poslove i informisanje Ministarstva.
 • Nacionalni muzej Bahreina, autoput Al Fateh, prirodna i kulturna baština Bahreina
 • Drvo života se nalazi 30 kilometara južno od Maname. Dobro poznato usamljeno drvo usred sušne pustinje. Naučnici nisu otkrili kako uspeva jer ispod tog regiona nema podzemnog vodonosnika ili izvora. U stvari, svi podzemni izvori vode oko drveta su uprljani solju, što sugeriše da drvo možda ima mutaciju koja ga čini otpornim na so.

Stvari koje treba raditi u Manami

 • Posmatranje delfina – U vožnji čamcem možete da posmatrate delfine i morske krave kako se igraju u toplim morima Zaliva, kao i lokalne ribare koji idu u tradicionalnim drvenim čamcima kako bi uhvatili dragoceni lokalni hammur, neku vrstu škarpine . Obilasci posmatranja delfina se nude tri puta dnevno. Odrasli plaćaju BD6, dok deca mlađa od 12 godina plaćaju BD3.
 • Ronjenje, Bahreinski jaht klub i odmaralište Al Bandar su u blizini.
 • Jahanje – Škola jahanja Tvin Palms i klub Dilmun su divna mesta za početak za one koji su zainteresovani za instrukcije jahanja ili povremeni hak.
 • Konjske trke. Arabija je poznata po svojim konjima. Od oktobra do marta, nacionalna trkačka staza u Al Sahiru održava trke svakog petka. Stadion može da primi do 3.000 gledalaca, a ulaz je besplatan, ali posetioci treba da budu svesni da je klađenje zabranjeno.

Šoping

Shaikh Khalifa bin Salman Highvai, Seef District, Al A’Ali Mall Unutar svojih klimatizovanih granica, A’ali Mall ima izgled i osećaj tipičnog suka na otvorenom. Stakleni plafon, butici sa staromodnim arapskim drvenim vratima i kolica sa suvenirima doprinose raspoloženju. Prodavnice vrhunskih dizajnera mogu se naći u trgovačkim centrima.
Centar grada Bahreina, autoput Šeik Kalifa bin Salman, okrug Sif, centar grada Bahreina je prvi i najveći kompleks mešovite namene u Bahreinu, koji svojim klijentima pruža najveću maloprodaju, razonodu i zabavu iskustvo pod jednim krovom.

Bahrein Citi Centar je obezbedio maloprodajno okruženje svetske klase, kao i stotine drugih „prvih“ u Kraljevinu, uključujući premijeru 150 od približno 350 globalno poznatih brendova. Izuzetna ponuda za zabavu u Centru uključuje prvu u regionu unutrašnju/spoljnu temperaturu sa kontrolisanom temperaturom od 15.000 kvadratnih metara Vahooo! Vodeni park, najveći bioskopski kompleks u Bahreinu Cineco 20 i Magic Planet, porodični zabavni centar za decu i mlade. Postavljeno je preko 50 restorana za hranu kako bi obezbedili najpopularnije i jedinstvene izbore iz celog sveta za hranu i piće.

Tržni centar Bahrein. Tržni centar Bahreina se nalazi u centru novog trgovačkog sektora Bahreina. Ova izvanredna pozicija je lako dostupna sa glavnog autoputa i svuda u gradu. Sadrži preko 120 multinacionalnih brendova i specijalizovanih prodavnica i prostire se na 750.000 kvadratnih stopa.

Dana Mall se nalazi na autoputu Shaikh Khalifa bin Salman. Otkrijte mnoštvo butika za svoju odeću, razmaženi način života i jedinstvene trendove.

Porodični odmor u Manami

Manama je poznata po svom neverovatnom izboru zabavnih parkova, zbog čega je toliko popularna među porodicama. Izgubljeni raj u Dilmunu je najveći i najposećeniji vodeni park na svetu. Zadiviće goste svojim asortimanom bazena i aktivnosti. Za mališane su tu mali bazeni sa zabavnim atrakcijama i igračkama na naduvavanje, dok će deca školskog uzrasta uživati u velikim toboganima dugim desetine metara. Palme i druga egzotična vegetacija krase uređenje vodenog parka. Vodeni park nije zauzet čak ni u jeku sezone, zbog svoje velike veličine.

Ako atrakcije ovog vodenog parka nisu dovoljne, možete posetiti još jedan slično popularan park, Vahooo! Akva park. Ovo je zatvoreni vodeni park, tako da se može posetiti bez obzira na godišnje doba i vremenske prilike. Tu je i divan bazen sa veštačkim talasima, kao i brojni dečji gradovi i šareni tobogani. Vodeni park krase brojne fascinantne dizajnerske strukture na kojima se mogu fotografisati zadivljujuće. U vodenom parku postoji i namenski đakuzi za mlade, koji je prvenstveno namenjen porodicama.

Adhari Park je najpopularniji zabavni park u gradu. Postoje vrteške i atrakcije za decu svih uzrasta. Neki posetioci su posebno uzbuđeni da uđu u park noću, kada je osvetljen zaslepljujućim neonskim osvetljenjem. Deca će moći da se voze na veličanstvenim vrteškama, minijaturnim automobilima i da prelaze po prostranim terenima. Nekoliko atrakcija parka služe isključivo ljubiteljima ekstremnih sportova.

Kraljevska farma kamila u gradu je nezaobilazna poseta za ljubitelje prirode i životinja. Idealna je lokacija za porodični odmor. Moguće je maziti, hraniti i fotografisati kamile. Na imanju salaša nalazi se prekrasan smokvinjak, u koji se u svako doba može otići da se opusti u hladu palminih palmi. Na imanju uvek ima malih kamila koje vole mladi.

Utočište za divlje životinje Al Areen je neobičan zoološki vrt u blizini Manama. Ovde su životinje smeštene u ogromnim ograđenim prostorima sa nejasnim granicama. Mladi turisti su zadivljeni neobičnim pticama rezervata, ljupkim kornjačama i dikobrazima. U rezervatu se nalazi divno jezerce sa patkama. Prisutni su i opasni predatori, kao što su hijene i lavovi. Rezervat sadrži brojna mesta za odmor sa prostranim drvećem i klupama.

Challenge Chambers zaslužuje posebnu pažnju među gradskim kockarskim objektima. Pruža širok izbor zadataka za bekstvo, koji su postali jedna od najpopularnijih porodičnih i korporativnih aktivnosti. Ovaj centar će biti intrigantan za tinejdžere. Klijenti imaju pristup i klasičnim misijama pretrage i kreativnijim vrstama igara.

Muzej ronjenja bisera je među kulturnim institucijama u Manami koje se preporučuju za porodične posete. Zbirka ovog muzeja posvećena je biserima. Posetiocima su prikazane najvrednije i najneobičnije rase i objašnjeno kako su se biseri vadili pre nekoliko vekova i kako se vade danas. Prijatan dodatak obilasku biće dostupnost bukvalno svake vrste bisera i nakita.

Klima u Manami

Manama ima pustinjsku klimu.

Manama, kao i ostatak Bahreina, ima teške vremenske uslove, sa letnjim temperaturama koje dostižu 48 °C (118 °F), a zimskim do 7 °C (45 °F), sa gradom u retkim prilikama.

Letnje i zimske prosečne temperature kreću se od 17 °C (63 °F) do preko 45 °C (113 °F).

Jesen je najprijatnije godišnje doba u Bahreinu, sa slabom sunčevom svetlošću i umerenim temperaturama umerenim blagim povetarcem.

Manama - Geografija

Naselje se nalazi na malom poluostrvu u severoistočnom uglu Bahreina. Topografija je uglavnom ravna (ili umereno valovita) i sušna, kao što je i širom Bahreina.

Ekonomija Maname

Ekonomija Bahreina se okreće Manami. Iako je značaj nafte opao poslednjih godina usled smanjenja rezervi i ekspanzije u drugim sektorima, ona ostaje okosnica privrede. Teška industrija (npr. topljenje aluminijuma, održavanje brodova), bankarstvo i finansije i turizam su neki od biznisa koji su se nedavno proširili. Brojne globalne korporacije imaju objekte i kancelarije u Manami i oko nje.

Finansijske usluge su glavni sektor Manama, sa preko 200 finansijskih institucija i banaka koje se nalaze u CBD-u i diplomatskom području. Manama je finansijski centar za područje Persijskog zaliva, kao i centar islamskog bankarstva. Tržni centri u blizini Sifa takođe imaju veliki maloprodajni sektor, iako jezgrom Maname dominiraju male radionice i trgovci.