Manama turistički vodič

Stvari koje treba znati o Manami

Turizam u Manami

Manama je popularno odredište za Arape i iseljenike koji žive u arapskim zemljama 'bez alkohola'. Turisti, osobito Saudijci i saudijski građani, posjećuju Bahrein uglavnom zbog noćnog života.

Stvari koje treba vidjeti u Manami

 • Bahreinski Bab Al Bahrain. Bahrain's Gateway, smješten na središnjem Carinskom trgu u Manami. U prizemlju se nalazi Turističko informativni centar i trgovina rukotvorinama.
 • Souq Manama (iza zgrade Bab Al Bahrain). Souq je mreža uskih prolaza ispunjenih skromnim trgovinama koje nude sve, od suvenira i darova do elektronike. Na tržnici se mogu pronaći mnoge trgovine zlatom i nakitom, kao i krojači.
 • Džamija Al-Fateh. Jedna od najvećih svjetskih džamija, koja može ugostiti više od 7000 vjernika odjednom, i najveće mjesto molitve u Bahreinu. Također je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Bahreina. Kupola je sada najveća kupola od fiberglasa na svijetu, teška preko 60.000 kg. Nova Nacionalna knjižnica, službeno otvorena za javnost 2006., dio je Al-Fateha.
 • Al-Fateh Corniche – Ovo lijepo obalno šetalište na istočnoj obali grada pruža lijep pogled na zgrade na jugu i zrakoplove koji polijeću iz susjedne zračne luke. Postoji mnogo uzbudljivih sajamskih atrakcija za mlade, kao i shisha barova za odrasle.
 • Muzej ronjenja za bisere – smatra se jednom od najznačajnijih povijesnih građevina Bahreina. Značajan je jer je to prva službena lokacija za bahreinske sudove. Zgradu je 18. listopada 1937. posvetio pokojni H.H. Sh. Hamad Bin Isa Al-Khalifa, bivši guverner Bahreina. Osim tri Uprave, u zgradi su tada bila smještena četiri Vrhovna suda. Kasnije, 1984. godine, građevina je pretvorena u Centar tradicijske baštine. Muzej ronjenja bisera sada je pod nadležnošću Uprave za arheologiju i baštinu, jedne od glavnih uprava Ministarstva za poslove i informiranje.
 • Narodni muzej Bahreina, autocesta Al Fateh, prirodna i kulturna baština Bahreina
 • Drvo života nalazi se 30 kilometara južno od Maname. Dobro poznato usamljeno drvo usred suhe pustinje. Znanstvenici nisu otkrili kako uspijeva budući da ispod tog područja nema podzemnog vodonosnika ili izvora. Zapravo, svi podzemni izvori vode oko stabla zaraženi su solju, što sugerira da bi stablo moglo imati mutaciju koja ga čini tolerantnim na sol.

Što raditi u Manami

 • Promatranje dupina – U vožnji čamcem možete promatrati dupine i morske krave kako se igraju u toplim zaljevskim morima, kao i lokalne ribare koji se upućuju u tradicionalnim drvenim dhowima u lov na dragocjenog lokalnog hammura, neku vrstu kirnje . Ture za promatranje dupina nude se tri puta dnevno. Odrasli plaćaju 6 BD, a djeca do 12 godina 3 BD.
 • Ronjenje, Bahrain Yacht Club i odmaralište Al Bandar nalaze se u blizini.
 • Jahanje – Škola jahanja Twin Palms i klub Dilmun prekrasna su mjesta za početak za one koji su zainteresirani za poduku jahanja ili povremeni hack.
 • Horse racing. Arabia is well-known for its horses. From October through March, the national racetrack in Al Sakhir features races every Friday. The stadium can accommodate up to 3,000 spectators and admission is free, however visitors should be aware that betting is forbidden.

Kupovina

Autocesta Shaikh Khalifa bin Salman, okrug Seef, Al A’Ali Mall Unutar svojih klimatiziranih granica, A’ali Mall ima izgled i dojam tipične tržnice na otvorenom. Stakleni strop, butici sa starinskim arapskim drvenim vratima i kolica sa suvenirima doprinose raspoloženju. Vrhunske dizajnerske trgovine mogu se pronaći u outlet trgovačkim centrima.
Bahrein City Centre, Shaikh Khalifa bin Salman Highway, Seef District, Bahrain City Center je prvi i najveći kompleks mješovite namjene u Bahreinu, koji svojim klijentima pruža najbolju maloprodaju, slobodno vrijeme i zabavu iskustvo pod jednim krovom.

Bahrain City Centre omogućio je maloprodajno okruženje svjetske klase kao i stotine drugih "prvih" u Kraljevstvu, uključujući premijeru 150 od približno 350 globalno poznatih brendova. Izvanredna ponuda za zabavu u Centru uključuje prvu unutarnju/vanjsku temperaturu u regiji od 15 000 četvornih metara Wahooo! Waterpark, najveći kino kompleks u Bahreinu Cineco 20 i Magic Planet, centar za obiteljsku zabavu za djecu i mlade. Otvoreno je više od 50 restorana s hranom kako bi se ponudila najpopularnija, ali i jedinstvena ponuda hrane i pića iz cijelog svijeta.

Bahrain’s Mall Bahrain Mall nalazi se u središtu novog trgovačkog sektora Bahreina. Ova vrhunska pozicija lako je dostupna s glavne autoceste i sa svih strana grada. Sadrži preko 120 multinacionalnih robnih marki i specijaliziranih trgovina i prostire se na 750.000 četvornih stopa.

Dana Mall nalazi se na autocesti Shaikh Khalifa bin Salman. Otkrijte mnoštvo butika za svoju odjeću, maženi životni stil i jedinstvene trendove.

Obiteljski odmor u Manami

Manama je poznata po nevjerojatnom izboru zabavnih parkova, zbog čega je toliko popularna među obiteljima. Izgubljeni raj u Dilmunu je najveći i najposjećeniji vodeni park na svijetu. Zadivit će goste svojim izborom bazena i aktivnosti. Za mališane tu su mali bazeni sa zabavnim atrakcijama i igračkama na napuhavanje, dok će djeca školske dobi uživati u velikim toboganima dugim desetke metara. Palme i druga egzotična vegetacija krase krajolik vodenog parka. Vodeni park ne djeluje prometno čak ni u jeku sezone zbog svoje velike veličine.

Ako su atrakcije ovog vodenog parka nedostatne, možete posjetiti još jedan slično popularan park, Wahooo! Vodeni park. Ovo je zatvoreni vodeni park, pa ga je moguće posjetiti bez obzira na godišnje doba i vremenske prilike. Tu je i lijepi bazen s umjetnim valovima, kao i brojni dječji gradovi i šareni tobogani. Vodeni park krasi niz fascinantnih dizajnerskih struktura naspram kojih se mogu snimiti fotografije koje oduzimaju dah. U vodenom parku je i namjenski jacuzzi za mlade, koji je prvenstveno namijenjen obiteljima.

Adhari Park najpopularniji je zabavni park u gradu. Tu su vrtuljci i atrakcije za djecu svih uzrasta. Neki su posjetitelji posebno uzbuđeni ulaskom u park noću, kada je osvijetljen blistavom neonskom rasvjetom. Djeca će se moći voziti na veličanstvenim vrtuljcima, minijaturnim automobilima i obilaziti prostrana područja. Nekoliko atrakcija u parku namijenjeno je isključivo ljubiteljima ekstremnih sportova.

Kraljevska farma deva koja se nalazi u gradu nezaobilazna je za ljubitelje prirode i životinja. Idealna je lokacija za obiteljski odmor. Moguće je maziti, hraniti i fotografirati deve. Na imanju gospodarstva nalazi se prekrasan nasad smokava u koji se u svako doba može otići odmoriti u hladovini palmi. Na farmi uvijek ima malih deva koje vole mladi.

Al Areen Wildlife Sanctuary neobičan je zoološki vrt u susjedstvu Maname. Ovdje su životinje smještene u ogromnim ograđenim prostorima s nejasnim granicama. Mlade turiste zadivljuju neobične ptice rezervata, ljupke kornjače i dikobrazi. U rezervatu je prekrasan ribnjak s patkama. Prisutni su i opasni predatori, poput hijena i lavova. Rezervat sadrži brojna mjesta za odmor s velikim drvećem i klupama.

Challenge Chambers zaslužuje posebnu pažnju među gradskim igraonicama. Omogućuje širok izbor zadataka bijega, koji su postali jedna od najpopularnijih obiteljskih i korporativnih aktivnosti. Ovaj centar će biti intrigantan za posjet tinejdžerima. Klijenti imaju pristup i klasičnim misijama pretraživanja i kreativnijim vrstama igara.

Muzej ronjenja bisera jedna je od kulturnih institucija u Manami koje se preporučuju za obiteljske posjete. Zbirka ovog muzeja posvećena je biserima. Posjetiteljima se pokazuju najvrjednije i najneobičnije pasmine i objašnjava kako su se biseri vadili stoljećima prije i kako se vade danas. Ugodan dodatak obilasku bit će dostupnost doslovno svih vrsta bisera i nakita.

Klima u Manami

Manama ima pustinjsku klimu.

Manama, kao i ostatak Bahreina, ima teške vremenske uvjete, s ljetnim temperaturama koje dosežu 48 °C (118 °F) i zimskim temperaturama od čak 7 °C (45 °F), s tučom u rijetkim prilikama.

Ljetne i zimske prosječne temperature kreću se od 17 °C (63 °F) do preko 45 °C (113 °F).

Jesen je najugodnije godišnje doba u Bahreinu, s malo sunčeve svjetlosti i umjerenim temperaturama koje ublažava blagi povjetarac.

Manama - Geografija

Naselje se nalazi na malom poluotoku u sjeveroistočnom kutu Bahreina. Topografija je uglavnom ravna (ili umjereno valovita) i sušna, kao iu cijelom Bahreinu.

Gospodarstvo Maname

Gospodarstvo Bahreina vrti se u Manami. Iako je značaj nafte opao posljednjih godina zbog smanjenja rezervi i širenja u drugim sektorima, ona ostaje okosnica gospodarstva. Teška industrija (npr. taljenje aluminija, održavanje brodova), bankarstvo i financije te turizam neki su od poslova koji su se nedavno proširili. Brojne globalne korporacije upravljaju objektima i uredima ui oko Maname.

Financijske usluge glavni su sektor Maname, s više od 200 financijskih institucija i banaka smještenih u CBD-u i diplomatskom području. Manama je financijski centar za područje Perzijskog zaljeva, kao i središte islamskog bankarstva. Trgovački centri u blizini Seefa također imaju veliki maloprodajni sektor, iako jezgrom Maname dominiraju malene radionice i trgovci.