Manama turistički vodič

Znamenitosti u Manami

Bahrein je veličanstvena nacija poznata po svojim brojnim povijesnim, vjerskim i prirodnim znamenitostima. Da biste vidjeli sva značajna mjesta, morat ćete provesti više od jednog dana u ovom gradu. Općenito, obilasci poznatog hrama Barbar prilično su popularni među turistima. Kompleks hrama je trokatna građevina. Također ćete pronaći ruševine nekoliko starih oltara u blizini veličanstvene građevine. Neki od tih oltara su izuzetno stari, potječu iz trećeg tisućljeća prije Krista. Kuća Seyadi, koja se nalazi u gradu Muhharaku, nedvojbeno će se spomenuti pri opisivanju arhitektonskih vrhunaca Bahreina. Ova izvrsna palača, sagrađena 1905. godine, smatra se nacionalnim arhitektonskim blagom.

Ako krenete na putovanje u zajednicu A'ali, vidjet ćete poznati kompleks "kraljevskih grobnica". Posjetitelji će tijekom izleta moći razgledati spektakularne humke i antičku nekropolu. Zaselak je poznat po vještoj izradi grnčarije. Obrtnici zajednice svoje znanje prenose s koljena na koljeno. Od gline se izrađuju autentična umjetnička djela koja turisti rado kupuju kao uspomenu. Nemojte zanemariti planinu Jabal al-Dukhan, jednu od najljepših prirodnih značajki ove lokacije i najvišu točku otoka. U neposrednoj blizini planine, čija je visina oko 134 metra, nalazi se "Drvo života", dugogodišnji simbol Bahreina. Zamislite pustinju bez kraja i osamljeno stablo akacije; krajolik je izuzetno lijep i fascinira i pridošlice i one koji se vraćaju. Starost stabla je veća od 400 godina. Prema tradiciji, bagrem je jedino preostalo drvo iz golemog rajskog vrta koji je prvobitno prekrivao većinu otoka.

Manama, glavni grad Bahreina, dom je velikog broja značajnih turističkih atrakcija. Ovdje turisti ne smiju zaboraviti posjetiti staru utvrdu Qal’at al-Bahrain i izvrsnu džamiju Al-Fateh. Ogromna molitvena dvorana džamije može istovremeno primiti oko sedam tisuća molitvi. Džamija je najveća vjerska građevina u zemlji. Bayt al-Qur'an je još jedan fascinantan arhitektonski kompleks koji vrijedi posjetiti. Kompleks ima džamiju, povijesnu knjižnicu i dječju školu. Gradić Bani Dzhamran, udaljen desetak kilometara od grada, toplo se preporučuje onima koji se žele upoznati sa svakodnevnim životom lokalnog stanovništva. Zajednica je poznata po svojim stručnim tkalcima koji stvaraju tkanine najbolje kvalitete. Lokalne tkaonice nude odjeću skrojenu po mjeri i jedinstvene modne dodatke kao darove.

Nacionalni muzej Bahreina je muzej koji vrijedi posjetiti. Nije atraktivan samo kao muzej s intrigantnim izlošcima, već i s arhitektonskog stajališta. Ovdje ćete naučiti o povijesti i kulturi Bahreina, kao io tradicionalnim obrtima lokalnog stanovništva. Večernje osvjetljenje građevine asocira na pridjeve "slava" i "milost". U gradu postoji i muzej koji je isključivo posvećen bahreinskom tradicionalnom zanatu lova na bisere. 

Brojni pojedinci vole se opustiti na Grebenskim otocima zbog njihove tišine i samoće. Ovo je jedna od novijih četvrti Maname, s mnoštvom jedinstvenih restorana i tornjeva. Jedina začkoljica je u tome što ovdje ne možete jednostavno prošetati; morate dogovoriti stol u restoranu (u povratku morate pokazati ček). Ipak, isplati se zbog noćnog pogleda na otok: riječ "Eden" odmah pada na pamet. Osim toga, grad sadrži dva nebodera koji su postali amblemi grada. Nazivaju ih bahreinskom financijskom lukom. Promatrajte neobičan izgled visokih građevina, što morate učiniti.

Ruševine hrama Ad-Diraz privući će ljubitelje arheologije i one koji traže osjećaj za povijest. Putovanje do ruševina prilično je izazovno, ali nagrada je vrijedna toga. Ovdje možete pobliže pogledati lokalnu kulturu i sami vidjeti kako su se odvijala iskapanja. Džamija al-Khamis je sveti spomenik koji se ne može zanemariti. Prvo, to je najstarija džamija u državi (izgrađena 692. godine, izgradnja je nastavljena u 11., 14. i 15. stoljeću). Drugo, nevjerojatno je lijep.

Postoji niz intrigantnih restorana, izložbenih centara i vladinih organizacija u četvrti Sanabis, a svi oni zaslužuju barem letimičan posjet zbog jedinstvenosti ovih objekata. Al Fateh, centar za proučavanje islama, dodatna je lokacija u Manami koja je vrijedna vaše pažnje. Tu se nalazi džamija i knjižnica koja sadrži preko 7000 knjiga. Unatoč činjenici da je arhitektura zgrade prilično neugledna i nema izuzetnih atrakcija, njezina je jednostavnost toliko upečatljiva da impresionira i najizbirljivijeg putnika. Kompleks je izgrađen 1987. godine i dobio je ime po svom osnivaču Bahreinu Ahmedu Al-Fatehu.

Bab Al Bahrain

8AM-12PM and 4:30PM-6PM.

Bahrain's Gateway nalazi se na središnjem Carinskom trgu u Manami. U prizemlju se nalazi Turistički informativni ured i trgovina rukotvorinama. Svaki dan u 9.30 i 15.30 sati s ove lokacije polaze autobusi za razgledavanje grada.

Manama Souq

(Behind Bab Al Bahrain building). 10AM-1PM and 4PM-9PM. 

Souq je labirint uskih ulica s nizom skromnih trgovina koje nude sve, od suvenira i darova do elektronike. Na tržnici se mogu pronaći mnoge trgovine zlatom i nakitom, kao i krojači.

Džamija Al-Fateh

Jedna od najvećih svjetskih džamija, može primiti preko 7000 ljudi istovremeno i najveće je mjesto molitve u Bahreinu. Također je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta Bahreina. Kupola je najveća svjetska kupola od stakloplastike, teška više od 60.000 kg. Nova Nacionalna knjižnica, koja je za javnost otvorena 2006., nalazi se u Al-Fatehu.

Corniche al-Fateh

Ovo lijepo obalno šetalište na istočnoj obali grada pruža lijep pogled na zgrade na jugu i zrakoplove koji polijeću iz susjedne zračne luke. Ima mnogo uzbudljivih sajamskih atrakcija za djecu, kao i shisha barova za odrasle.

Muzej ronjenja bisera

Muzej ronjenja s biserima jedna je od najistaknutijih povijesnih građevina Bahreina. Značajna je jer je to prva službena sudnica u Bahreinu. Zgradu je 18. listopada 1937. posvetio pokojni H.H. Sh. Hamad Bin Isa Al-Khalifa, bivši guverner Bahreina. Osim tri Uprave, u zgradi su tada bila smještena četiri Vrhovna suda. Građevina je kasnije pretvorena u Centar tradicijske baštine 1984. Muzej ronjenja bisera sada je pod nadležnošću Uprave za arheologiju i baštinu, jedne od glavnih uprava Ministarstva za poslove i informacije.

Nacionalni muzej Bahreina

Al Fateh Highway,  +973 1729 8718. 8AM-8PM. 

Prirodna i kulturna povijest Bahreina.

Stablo života

30 km south of Manama. 

Usred suhe pustinje nalazi se poznato usamljeno drvo. Znanstvenici su zbunjeni kako uspijeva jer ispod tog područja nema podzemnog vodonosnika ili izvora. Zapravo, svi podzemni izvori vode u blizini stabla zaraženi su solju, što ukazuje da bi stablo moglo imati mutaciju otpornu na sol.

Utvrda Bahrein

8AM to 8PM. 

Bahreinska tvrđava iz 14. stoljeća na sjevernoj obali otoka podignuta je na mjestu gradova Dilmuna koji datiraju iz 3000. godine prije Krista, prema iskapanjima. Tvrđava, koja je upravo obnovljena i sada ima novu noćnu rasvjetu, izuzetna je ilustracija bogate i stare prošlosti Bahreina. Godine 2005. tvrđava Bahrain, također poznata kao Qalat Al Bahrain na arapskom, proglašena je mjestom svjetske baštine UNESCO-a.

Bahrein Fort Museum

U prvom objektu nalazi se izložbena dvorana i učionica za djecu, au drugom konferencijska dvorana, kavana s pogledom na more, uredi, tehnička soba i arheološki dom.

Kuća Bin Matar: Mjesto sjećanja

Najnoviji projekt Centra Shaikh Ebrahim, Kuća Bin Matar, fokusiran je na obnovu tradicionalnih bahreinskih rezidencija povezanih s povijesnim bahreinskim obiteljima i istaknutim kulturnim ličnostima. Mussa Bin Hamad, poznati bahreinski arhitekt, isplanirao je i izgradio kuću 1905. godine. Salman bin Hussein Matar koristio ju je kao mjesto za svoj stalni "mejlis" (soba slična salonu, koja se koristi za zabavu obitelji i gostiju). Kao kliniku ga je koristio slavni liječnik dr. Bandar Kab 1940-ih, a kao sjedište kluba Eslah od 1950-ih do 1980-ih. Sve do nedavno, građevina je bila prazna i neiskorištena, čekajući da bude rastavljena kako bi se napravio prostor za novi razvoj. Stropovi kuće sada su izrađeni od mješavine palminog lišća i drvenih greda, a zidovi i podovi su realistično restaurirani.

Barbarski hram

U naselju Barbar nalazi se arheološko nalazište. Tamo su otkrivena tri hrama, od kojih najstariji datira iz 3000. godine prije Krista. Pretpostavlja se da su hramovi, koji imaju dva oltara i prirodni izvor vode, izgrađeni za štovanje bogova. Alati, mačevi, keramika i nekoliko sitnih komadića zlata otkriveni su tijekom kopanja.

Međunarodna staza u Bahreinu

Čak i kada nema utrka, Bahrain Race Track vrijedi posjetiti. Čak i ako niste ljubitelj Formule 1, ovdje ćete se provesti uzbudljivo. Ovo je, ipak, nirvana za ljubitelje motosporta.